Beskøyter og biscotti

Nylig kom jeg, via Atlas Oscura (som har en fin gjennomgang) over det fantastiske Ship biscuit and salted beef research project. Kort sagt prøver de å finne ut hvordan maten på båter på 1600-tallet egentlig var. Og den var, som navnet tilsier mest skipskjeks og saltkjøtt. Skipskjeks? Nei, det er ikke det det heter, det heter beskøyter!

Oldest_ship_biscuit_Kronborg_DK_cropped
Verdens eldste beskøyt kan beskues på Museet for Søfart i Helsingør.  PAUL A. CZIKO / CC BY 2.5

Beskøyter er for meg et Donald-ord, en undergruppe av bok-ordene. Donald-ord er ord jeg har lært i Donald Duck-bladene, og det er faktisk ganske mange av dem som marketenterske og fusillade (Donald-pocket er også hvor min innsikt i klassisk russisk litteratur stammer fra.) Og jeg kan helt klart huske bildet hvor Donald har lidd skipsforlis, og sulter på en øde, og det eneste som flyter i land er en kasse med beskøyter – som er harde og helt uspiselige.

Beskøyter er brød bakt med vann og hvete- eller rugmel, og bakt til de er helt tørre. Selve ordet kommer fra nederlansk beschuit, som igjen kommer fra fransk bescuit, som er påvirket av det italienske biscotto, middelalderlatinsk biscoctum og latin bis coctus – og alt sammen betyr kokt to ganger. Og når noe er kokt (eller bakt) to ganger er det ganske tørt og holder seg ganske lenge. Det engelske ordet biscuit er også det samme.

Biscotti er den italienske versjonen av beskøyter, og ordet er det samme – kokt to ganger, biscotti er flertallsformen av biscotto. Nå for tiden er de få på de fleste kaffebarer her omkring: avlange tørre kjeks, ofte med nøtter eller mandler, og noen ganger dyppet i sjokolade. Og kakene er faktisk bakt to ganger, først som et slags brød, og deretter skåret i skiver og bakt igjen, slik at de er helt tørre.  Etter sigende kan de holde seg bra ganske lenge, men mange av de moderne oppskriftene inneholder fett og nøtter, og da holder de seg ikke så veldig lenge. Jeg pleier å lage en runde med biscotti til jul, men selv uten smør forsvinner de ganske raskt, og jeg mistenker at de ikke egentlig har så mye til felles beskøyter enn bakemetoden. Likevel kan jeg innbille meg et slags slektskap med mine forfedre på havet, der jeg dypper min søte biscotto i teen, slik de engang dyppet beskøyten i, hva nå de dyppet den i, for å gjøre den spiselig.

Verdens eldste beskøyt – eller beskøjt som der står på dansk – som også illustrerer denne posten, befinner seg på Skipsmuseet på Kronborg slott i Helsingør og er bakt i ca 1851-52, Om den er spiselig fremdeles vet jeg ikke.1

1 For Pratchett-nerdene kan jeg si at jeg alltid har innbilt meg at dwarf bread er en type beskøyt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s