Isenkram

Ordet: Isenkram er enkelt sagt jernvare.

Isen er det samme som det tyske eisen, som betyr jern.

Kram er et litt mer komplisert ord. Kram er antakelig kommet inn i norsk (svensk og dansk) fra mellomhøytysk kram, som betyr teltdekke eller utspent duk. Og hva er det man dekker med en utspent teltduk? Jo, relativt billige varer på et marked. Dermed har betydningen flyttet seg fra selve dekket til tingen dekker – nemlig krammet. På nederlandsk har de den dag i dag ordet kraam i betydningen en markedsbod. Og i Norge finnes det ennå en del butikker med som kaller seg Krambua.

Ved siden av isemkram har vi også ordet krimskrams i betydningen skrap, juggel, dusinvare. Dette beskriver vel det man kan kjøpe i kramsboder. Og en som selger krams er en kremmer.

Isenkram ser ut til å være et av de ordene folk lurer på hva betyr. I alle fall når jeg titter på søkestatistikken min, så derfor tenkte jeg at de endelig skulle få svar på hva isenkram var. For mitt vedkommende husker jeg ordet av en spesiell grunn. Da min mor og jeg en gang på slutten av nitti-tallet leste Ringenes herre, i norsk språkdrakt, var vi blant annet i Jarnagard. Men da vi mange år seinere så filmene på kino kom de jo til Isengard. Hvorpå min mor utbryter høyt; Åja, selvsagt, Isengard – isenkram- Jarnagard. Det er jo opplagt! Nemlig.

Reklamer

3 kommentarer om “Isenkram

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s