Kortevare

Ordet: Kortevare

Betydning: Kortevare er brukes mest i flertall, kortevarer, eller i sammensetningen kortevarehandel, en butikk som selger disse kortevarene. Koretvarer er en fellesbetegnelse for en mengde varer som ikke blir veid eller målt, men selges i stykke- eller dusinvis. Knapper, og annet sytilbehør, er et godt eksempel på kortevarer.  isenkram og galanterivarer som det står i etymolgisk ordbok

Kortevarer har kommet til norsk via det tyske Kurzware. På tysk har de (eller hadde de, siden de tyskerne jeg konfronterte med ordet så dumt på meg) også det motsatte av kortevarer, nemlig Schnittwaren, varer som ble målt og klippet. Men kurz på tysk betyr jo akkuratt det samme som kort på norsk, og hvordan dette blir til noe tellelig, i kontrast tile den utellelige snitt varen er en annen sak. Kort (og kurz) kommer fra latin curtus avklippet eller kort. At varene er korte må da bety at de er allerede avklipte?

Hvor: Jeg ble minnet på ordet kortevare av kollega Ole, som hadde det i forbindelsen koretvareforretning. Kortevareforretninger finnes det den dag i dag, gjerne som en del av en papir- og kortevarehandel eller det jeg pleier å kalle dingsebutikker.

Reklamer

2 kommentarer om “Kortevare

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s