Demonym

Ordet: Demonym

Betydning: Demonym betyr navn på folk som bor på et sted. For eksempel nordmann og bergenser
Demonym er sammesatt av to greske ord; demos – folk, et ord også finner i demokrati. Den andre delen er -onym. Dette kommer fra det greske suffikset -ωνυμος (-ōnymos), som er avledet av ονομα (onoma) «navn» som også er beslektet med vårt ord «navn» Dette suffikset finner vi også igjen i ord mer kjente ord som anonym og synonym. Setter vi dem sammen får vi folkenavn eller navn på folk. Demonym brukes når man navngir folket på et sted, «nordmenn» for eksempel.

Demonym skal være konstruert av ordbokredaktøren Paul Dickson. og jeg synes det er et ganske praktisk ord. På norsk heter det innbyggernavn, noe som også brukes av Språkrådet.

Hvor: De bruker ordet demonym ganske gjennomført i den engelske utgaven av wikipedia.org, og det er der jeg kom over ordet for første gang, i artikkelen om republikken Moldova for å være nøyaktig (som forøvrig har verdens kuleste motto: Vårt språk, vår skatt.)

Reklamer

En kommentar om “Demonym

  1. […] Blakey er egentlig navnet på bedriften som laget skobesparene, og så ble det etterhvert betegnelsen på tingen de laget. Dette er ikke helt uvanlig i engelsk, hoover (støvsuge), jacuzzi (boblebad), xerox (kopiere) og kleenex (papirlommetørkle) er andre eksempel som har fått navn etter produsenten eller oppfinneren. Vi sier at de er eponym – de har fått navn av en annen ting, i dette tilfellet bedrift. Eponym kommer fra gresk epi- betyr på eller over (som i epidemi) og -onym – navn (som i deonym) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s